:host { --enviso-primary-color:#000000; --enviso-secondary-color: #1097D9; font-family: 'PT Sans'; }
het paard van de Sint
het paard van de Sint

DO IT YOURSELF WORKSHOP: het paard van de Sint + wedstrijd

6 november tot 6 december
thuis knutselen voor de Sint
Gratis
Met kinderen

De Sintateliers kunnen dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, niet doorgaan in ons museum.
Maar niet getreurd: wij willen onze enthousiaste bezoekers niet in de steek laten en dus hebben we besloten om een ‘Do It Yourself workshop’ aan te bieden zodat iedereen al knutselend thuis aan de slag kan.

Deze workshop is laagdrempelig en met eenvoudige materialen te realiseren, dit voor kinderen uit de 2de en 3de kleuterklas en het 1ste leerjaar.

Wij leggen u de stappen op een eenvoudige manier uit.

Social media sharing

DIY workshop: Het paard van de Sint

 1. Welke materialen heb je nodig?

Patroon van het paard (dit vind je hieronder en kan je op ware grootte downloaden en afdrukken), karton, potlood, schaar, nietjesmachine, verf, verfborstel, eventueel stempelmaterialen (kurk, aardappel …), lijm, restjes wol en vilt, zwarte stift, extra versieringsmaterialen (volgens eigen smaak):  glitters, veertjes …

 1. Werkwijze:
 • Download het patroon van het paard en print het uit. Het past perfect op een A4-blad.
 • Teken dit over met een potlood op dik papier of karton van ongeveer 1 mm dikte. Hoe dikker het papier/karton, hoe stabieler het paard zal blijven staan. 
 • Knip het patroon uit. De gearceerde delen op het patroon worden niet gebruikt.
 • Op het patroon zie je een stippellijn, deze dien je naar voor te vouwen. Dit is het hoofd van het paard.
 • Het is het handigst om het patroon van het paard nu eerst te decoreren: je kan schilderen, stempelen …

Laat je creativiteit de vrije loop!

 • Op het hoofd kan je dan vervolgens met een zwarte stift de ogen en de neus aanbrengen.
 • Vervolgens dienen op het patroon de deeltjes A en B op elkaar gelegd te worden en dienen deze vastgezet te worden met een nietje. Je paard kan nu al rechtstaan maar is nog niet klaar.
 • De 2 oortjes kan je knippen uit een restje vilt of karton. Plak met lijm vervolgens de oortjes op het hoofd van het paard.
 • Met kleine restjes wol kan je een kuifje maken en op zijn hoofd kleven.
 • Aan de achterzijde van het paard, waar je deel A en B hebt samen geniet, kan je langere plukjes wol kleven. Dit wordt de staart van ons paard.
 • Ziezo! Nu is je paard helemaal klaar om te vertrekken!

Gezien het paard een echte hulp is van de Sint, kan je ook nog een zakje maken, waarin er chocoladen muntjes gestoken kunnen worden. Je knipt een cirkel uit een mooi stukje papier (grootte zelf te bepalen), je brengt de cirkelranden samen en je knoopt dit vast met een restje wol. Nu heb je een zakje dat je om de hals van het paard kan hangen!

Je vindt op deze site enkele afgewerkte paardjes als inspiratie. Je kan ontzettend veel extra materialen gebruiken om je paardje nog mooier te maken: veertjes, glitters …

Veel plezier!

Maar dit is nog niet alles: breng je mooiste paardje naar het SteM (Zwijgershoek 14) en win een prijs!

Wat is die prijs dan? Een feestje in het museum met je hele gezin (max. 10 personen) inclusief een drankje, een taartje en een knutselworkshop!

Gezien het museum momenteel gesloten is vanwege corona, kan je je paardje altijd naar het SteM brengen als we terug open zijn (de datum van heropening vind je op onze website).

De eigenaar van het mooiste paardje zal dan een bericht krijgen van ons. In samenspraak zullen we dan bepalen wanneer je feestje zal doorgaan!

Veel succes!

Sjabloon Paard van de Sint

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender