Reizende lichamen: de bijzondere geschiedenis van anatomische musea in de negentiende en twintigste eeuw.
Populariserende anatomische musea waren een echte publiekstrekker in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Met collecties van medische wassenbeelden, preparaten en medische innovaties zoals de couveuse reisden deze musea van kermis tot kermis. Tussen een zoete hap en een ritje op de carrousel door konden bezoekers zich verdiepen in de werking van het lichaam, de gevaren van allerlei ziektes en kennismaken met de medische vooruitgang.
Deze musea waren een ultieme kruisbestuiving tussen wetenschap, sensatie en kunst. Hoe waren deze musea ontstaan en wat was er precies te zien en te leren? En waarom zien we vandaag geen anatomische musea meer op de kermis? PhD-studente Gitte Samoy dompelt je onder in de rijke geschiedenis van wetenschapsentertainment en kermis. Dat doet ze via de markante verhalen van onder andere het Spitznermuseum, dat maar liefst 80 jaar lang op de Belgische kermissen te zien was.
Gitte maakt deel uit van het EU-gefinancierde onderzoeksproject “Science at the Fair. Performing Knowledge and Technology in Western Europe, 1850-1914” aan de Universiteit van Antwerpen. scifair.eu – Twitter - Facebook
Inschrijven kan vanaf maandag 16 oktober.