Exlibris 'Spring Song' door Katsunori Hamanishi (2008).

Spring Song door Katsunori Hamanishi (2008).
Rond deze tijd viert men in Japan normaal gezien ‘Hanami Matsuri’, of het kersenbloesemfeest. De Japanners trekken er dan massaal op uit om al picknickend onder de takken van de kersenbomen de lente te verwelkomen. Ze vieren een nieuw begin, maar tevens ook de vergankelijkheid van het leven – de bloemenpracht is immers maar van korte duur.
Social media sharing

Omwille van de coronapandemie zal helaas ook het kersenbloesemfeest dit jaar anders verlopen dan gebruikelijk. Een reden te meer om de mezzotint ‘Spring Song’ uit 2008 van Katsunori Hamanishi extra uit te lichten.

Naar aanleiding van een aantal succesvolle tentoonstellingen (“Hanga. Japanse en Belgische prentkunst vandaag” in 2014 en “Katsunori Hamanishi en het exlibris” in 2016) kocht het Stadsbestuur van Sint-Niklaas een reeks grafiek van de Japanse meester-etser Katsunori Hamanishi aan. Zowel op groot als op klein formaat weet de kunstenaar een blijvende indruk te maken met zijn virtuoze mezzotinten, die occasioneel zijn afgewerkt met bladgoud. ‘Spring Song’ maakt deel uit van de collectie van het Internationaal Exlibriscentrum en was onlangs nog te zien op de tentoonstelling ‘Bloemen uit de museumreserve’ in de Salons.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender