Aardglobe en hemelglobe Mercator verhuizen

Achter de schermen
Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Social media sharing

Nu het Mercatormuseum gesloten is, zijn wij achter de schermen druk bezig om de zalen leeg te maken.

Gisteren bracht dat bijzondere taferelen met zich mee. De aardglobe en hemelglobe van Gerard Mercator werden in alle voorzichtigheid gefotografeerd, ingepakt en verplaatst.

De aardglobe uit 1541 en de hemelglobe uit 1551 zijn eigendom van de KOKW en zijn het enige globepaar van Mercator dat in Belgische opstelling te bezichtigen was. De globes werden vakkundig ingepakt door de arthandlers van Katoennatie art. Voorlopig staan ze samen in verzekerde bewaring, maar de aardglobe gaat in september al op verplaatsing naar Antwerpen.

Hij krijgt een plaats in het MAS voor de tentoonstelling ‘Zeldzaam en onmisbaar – Topstukken uit de Vlaamse collecties’. Deze loopt van 31 oktober 2023 tot 25 februari 2024. Dus wie niet kan wachten op de heropening van ons Mercatormuseum in 2025 kan de aardglobe nog even gaan bewonderen in Antwerpen.

De globes werden ook gefotografeerd door Cedric Verhelst via Meemoo, Vlaams instituut voor het archief in opdracht van het MAS. Deze foto’s zullen gebruikt worden in de catalogus van de expo in het Museum aan de Stroom.

 

Lees en beluister hier het fragment van Radio 2 over de verhuis van de topstukken.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender