:host { --enviso-primary-color:#000000; --enviso-secondary-color: #1097D9; font-family: 'PT Sans'; }

Erfgoeddag maakt school! Kinderen baas – klas gezocht

Social media sharing

Al twintig jaar lang zet het gekende grote publieksevenement Erfgoeddaghet roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in de kijker. Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en -verleden.
Erfgoeddag2022 vindt plaats op zondag 24 april en daarna volgt Erfgoeddag-weekvoorscholen, van maandag 25 april tot vrijdag 29 april.

Vanaf 5 februari 2022 tot 1 mei 2022 loopt in het SteM en het Mercatormuseum de tentoonstelling “Old-school- schoolkaarten-en platen van toen”. Hier worden een driehonderdtal oude schoolplaten op stok getoond zoals die vroeger in de klas hingen. Op deze platen staan allerlei afbeeldingen van aardrijkskunde, geschiedenis tot biologie.

Wij willen een klasgroep 5de of 6de basisonderwijs of eerste graad secundair de kans geven om voor één dag (en een week) de baas van het museum te worden! De leerlingen duiken in de vaste collectie van zowel het SteM als het Mercatormuseum en kiezen er (in groepjes) hun favoriete object uit. In de klas kan dan rond dit object onderzoek gedaan worden, naargelang het gekozen museumstuk en hoe dit match met het leerplan.

We kunnen de leerlingen enkele workshops aanbieden zoals ‘gidsen voor beginners’ en een creatieve workshop naar aanleiding van de tijdelijke tentoonstelling om zelf een schoolplaat te ontwerpen en te knutselen aan de hand van hun voorbereidend onderzoek. De leerlingen krijgen een blik achter de schermen en maken kennis met de verschillende taken die binnen een museumwerking bestaan.

Op Erfgoeddag kunnen de leerlingen functioneren als suppoost of zelfs gids in het museum en hun ouders/grootouders/vriendjes rondleiden aan de hand van hun zelfgemaakte schoolkaart. 
Misschien zit er zelfs een kleine curator in spé in de klas?
Alles uiteraard in samenspraak tussen school en museum, we zijn partners die elkaar versterken.

Scholen die interesse hebben kunnen zich aanmelden tot 29 oktober via mail naar: stefanie.francois@sint-niklaas.be

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender