:host { --enviso-primary-color:#000000; --enviso-secondary-color: #1097D9; font-family: 'PT Sans'; }

MAMMOET keert na 34 jaar terug naar Brussel

Achter de schermen
Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Social media sharing

Het meest tot de verbeelding sprekende prehistorische dier is de mammoet met zijn indrukwekkende slagtanden. Hij kon een hoogte tot 4,5 meter en een lengte van 5 meter bereiken. Deze mastodonten stierven uit op het einde van de Ijstijd.

Fragmenten van mammoeten werden ook in het Land van Waas gevonden. Op vraag van Ir. Jan Trommelmans, voormalig voorzitter van de K.O.K.W., werd het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in 1987 bereid gevonden om fragmenten van een mammoetskelet aan de K.O.K.W. in bruikleen te geven.

Deze werden opgesteld boven de toenmalige archeologische zaal in het stedelijk museum in de Zamanstraat, samen met de paleontologische collectie door dr. Jacques Herman aan de Kring geschonken. De opening van deze afdeling ‘paleontologie’ had plaats op 20 december 1987.

Sindsdien bevinden deze fragmenten van het mammoetskelet zich in Sint-Niklaas. Tot voor kort waren ze te bewonderen in het kijkdepot van het SteM. Het zou gaan om delen van het skelet van een mammuthus primigenius (blumenbach) afkomstig uit Hofstade.

Nu, na een onverwacht lange bruikleen van bijna 34 jaar, vraagt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hun mammoet op voor een tentoonstelling over giganten in het najaar van 2022. Op maandag 7 juni 2021 zijn ze met de grootste zorg de fragmenten komen ophalen in ons museum. Of we de mammoet nog zullen terugzien dat blijft voorlopig gokken.

Maar wie hem mist, kan altijd eens op bezoek gaan in Brussel.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender