:host { --enviso-primary-color:#000000; --enviso-secondary-color: #1097D9; font-family: 'PT Sans'; }

Museum SteM koopt monumentale houtskooltekening van meester-tekenaar Benny Luyckx

Permanent
Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Social media sharing

Het stadsbestuur gaf in volle coronatijd opdracht aan de Sint-Niklase kunstenaar Benny Luyckx tot het vervaardigen van een monumentale houtskooltekening op papier. Het is een werk uit de recente reeks E.D.E.N. met afmeting 470 x 326 cm: een ondoordringbare jungle geeft via een machtig perspectief uitzicht op een oceaan. Vandaag wordt het werk permanent getoond in de inkom van het museum SteM Zwijgershoek.

Een kunstwerk op maat

Eén van de doelstellingen het museumbeleidsplan 2019-2023 van het SteM is het verwerven van werk van levende lokaal / regionale kunstenaars. Het eerste contact met Benny Luyckx werd gelegd op de opening van de expo ‘Bloemen uit de museumreserve’ in de Salons in januari 2020. Op een atelierbezoek begin februari viel de museumstaf als een blok voor het eerste van een reeks werken met de naam E.D.E.N.: een monumentale (gefixeerde) houtskooltekening op papier afbeeldend een virtueel aards paradijs met afmetingen 620 cm x 260 cm. Omdat het museum de tekening permanent wil exposeren, werd niet meteen een geschikte ruimte gevonden. Na een gunstig advies van de Museumcommissie en het nodige technische overleg, besloot de kunstenaar over te gaan tot het creëren van een versie op maat van het infopunt, de inkomruimte van het SteM Zwijgershoek. Het enorme werk van 470 x 326 cm werd eind augustus aan de wand gemonteerd. De tekening wordt belicht met ERCO LED light, techniek van de lichtleverancier van alle grote museumproducties in dit land. Omwille van de veiligheid wordt er alsnog een balustrade voor het kunstwerk geïnstalleerd.

Over E.D.E.N.

De specialisten van de museumstaf en de museumcommissie vinden E.D.E.N unaniem een zeer goed gemaakte en indrukwekkende tekening van de hand van een tot nu toe fel ondergewaardeerde meester.

Stef Van Bellingen, eveneens fan, heeft Benny Luyckx al uitgenodigd om mee te werken aan de editie Coup de Ville september – oktober 2020.

Benny Luyckx over E.D.E.N.:

“E.D.E.N. is een acroniem en nodigt al wie het werk bekijkt uit om de betekenis zelf in te vullen naar eigen verbeelding. Er is de ontegensprekelijke verwijzing naar de Tuin van Eden, het Aards Paradijs. Maar wat de kijker direct opvalt, zijn de rasters of ‘grids’ waarmee computerspellen worden opgebouwd. Ik daag de kijker uit: kijken wij naar een werkelijkheid? Of is het een virtuele realiteit? Wonen wij vandaag in de Tuin van Eden of is dit iets voor het hiernamaals? De tekening doet nadenken over de omgang van de mens met de natuur. Aan een organisch geheel (jungle en oceaan) wordt een ingreep van de mens toegevoegd (game raster). Het laat de kijker zelfs nadenken over de actuele klimaatdiscussie.”

Over Benny Luyckx

Benny Luyckx (°1965) is leraar schilder- en tekenkunst aan d’Academie Beeld en zelf een getalenteerd kunstenaar. Hij volgde opleidingen aan onder meer Sint-Lucas Gent en KASK Antwerpen. Hij is sinds 2007 lid van het tentoonstellingsteam van d’Academie Beeld en curator. Hij nam als kunstenaar deel aan tal van groepstentoonstellingen en stelt regelmatig ten toon in het eigen atelier. In 2020 wordt hij vaak genoemd in de nationale gespecialiseerde pers over hedendaagse kunst. Zijn deelname aan Coup de Ville 2020 is dan ook prominent. Verder in Sint-Niklaas cureert hij de tentoonstelling ‘Honger’ van 3 tot 25 oktober 2020 op de museumsite Zwijgershoek.

 

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender