:host { --enviso-primary-color:#000000; --enviso-secondary-color: #1097D9; font-family: 'PT Sans'; }

Welkom in de leefwereld van de jonge makers van EXPART.

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Social media sharing

Expo ‘Honger’ 3 tot 25 oktober - SteM 

Want dat is het kunstenproject van jeugdhuis Den Eglantier waarmee we deze unieke samenwerking voor de expo ‘Honger’ hebben opgezet. De voorbije maanden zaten ook jeugdwerkers Kaat, Anneleen en Paul op hun honger. Honger om na de lockdown opnieuw met jongeren aan de slag te kunnen gaan. Honger om hen te ondersteunen in hun zoektocht naar identiteit. Honger om hen de gelegenheid te bieden om verhalen met elkaar uit te wisselen. Voor dit traject gingen de mensen van EXPART op zoek naar jonge plaatselijke theatermakers. Ze brachten hen in contact met een groep jonge nieuwkomers; mensen met een heel eigen verhaal - een vluchtverhaal, hongerend naar een nieuwe thuis. De groep was dus divers: zowel in afkomst als in artistieke achtergrond. De begeleiders waren er telkens van onder de indruk dat geen taalbarrière te groot was en geen stem te bang om het verhaal te delen met de groep. Tibau, Stéphanie, Laura, Andres, Wikke, Wouter, Ellen, Andreas, Alessandra, Anse, Flor en Lena gingen aan de slag met voor hen totaal vreemde objecten uit het museum. Onder meer deze stukken uit de 15de eeuw prikkelden hun verbeelding:

  • De menselijke resten van een ongeboren tweeling begraven in een afgedankte kookpot op de noordgrens van de begraafplaats van de Boudelo-abdij
  • Een bizarre drinkkan met een gesculpteerd gezicht
  • De aderlaat- en zodiakman die toeliet om de geschikte plaats en tijd van een aderlating te berekenen

Ongeacht hoe ver deze objecten verwijderd waren van hun leefwereld: het daagde onze de jonge makers uit tot een intensieve introspectie en zette hen aan tot creëren.

“Wat is mijn persoonlijke relatie met het object?”

“Waarom laat dit object mij graven in mijn verleden?”

“Wat laat dit object mij vertellen over mezelf?”

“Hoe vertel ik het?”

“In welke taal?”

Het universele kwam bovendrijven in de verhalen die deze makers op de objecten projecteerden:

  • Bij een kaart van Ibn Al Sharfi uit het Mercatormuseum wees Lena het centrum van haar persoonlijke kaart aan als een reis.
  • Of Andres die in de gezichtskan uit de Boudelo-abdij parallellen ontwaarde met zijn (pre-)Colombiaanse cultuur.

Lang niet alle verhalen hebben een plaats gevonden in de tentoonstelling. Soms waren ze te persoonlijk, soms was het nog te pril. Samen met de collega’s van EXPART zijn we ongelooflijk trots op het parcours dat deze jongeren hebben afgelegd. We zijn fier op wat ze maakten, maar meer nog: we zijn ontzettend dankbaar dat ze dit met ons willen delen. Wanneer jullie door de zalen van het SteM dwalen, zullen jullie de verhalen van de jongeren kunnen beleven. Gebruik je oren en ogen om in hun leefwereld te kruipen. Laat de museumcollectie spreken met de stem van deze jonge makers. Een dikke pluim aan de mensen van EXPART en tonnen respect voor de jonge artiesten. We slaan graag met jullie de ingeslagen weg verder. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender