Onder de (shed-)daken van Sint-Niklaas

Onder de (shed-)daken van Sint-Niklaas
Op 1 mei vieren we de strijd om betere arbeidsomstandigheden op de Dag van de Arbeid. Ook in ons museum zijn nog stukken terug te vinden van een prachtig arbeidsverleden.
Social media sharing

Vincent Peeters start in 1891 met een tapijtweverij op de hoek van de Mercatorstraat en de Vermorgenstraat. Hij sticht 3 firma's, o.a. de weverij Peeters, Van Haute & Duyver, die een aantal jaren de hoogconjunctuur van de textielnijverheid meemaakt, tot 800 mensen tewerkstelt en haar afgewerkte producten kan exporteren. Naast meubelstoffen (fluweel) produceert het bedrijf de bekende Ourson-spreien, onverslijtbaar en in modieuze kleuren.

Op deze oude prent zie je hoe het allemaal begon. Tegenwoordig kan je op Zwijgershoek naast de vaste collectie van het museum ook het unieke brei-atelier vinden, dat onderdak heeft gevonden onder de karakteristieke sheddaken van wat vroeger de textielfabriek van Peeters, Van Haute en Duyver was. In deze voormalige fabriekshal van ca. 600 m² presenteren wij een unieke collectie van grotendeels nog werkende breimachines die het hart van iedere brei- en textielliefhebber doet harder slaan.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender