Kruimelpad
- Home
- Onze locaties
- De Salons (tijdelijk gesloten)

De Salons (tijdelijk gesloten)
Een bezoek betekent twee vliegen in één klap.
Je krijgt een deel van onze kunstcollectie te zien én tegelijk geniet je van de onweerstaanbare charme van het gebouw.
Deze eclectische stadswoning werd in 1928 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant Edmond Meert, naar een ontwerp van de Antwerpse architect Stordiau.

















Tickets
Toegankelijkheid
Faciliteiten
Over De Salons
Je beleeft er de grandeur van 18de-eeuwse Franse kastelen. De monumentale trap, de stijlvolle deuromlijstingen, de rijkelijk versierde marmeren schouwmantels en de met stuc uitgewerkte plafonds zijn een ware lust voor het oog. De grote daglichtkoepels boven de traphal en het centraal salon en de massieve ruimtes erboven zijn ronduit indrukwekkend.
De indeling van het huis getuigt van een voor de jaren 1920 zeer vooruitstrevend woonconcept. Zowel de bewoners als het dienstpersoneel leefden, woonden en werkten in ruimtes die functioneel en op hun maat werden ingericht. Met een handige wandelgids ontdek je alle hoeken en kanten van het gebouw, en dwaal je ‘upstairs, downstairs’ van de tweede verdieping tot de kelder.
Op de gelijkvloerse verdieping kan je terecht voor tijdelijke kunsttentoonstellingen, concerten en lezingen.
Daarnaast vind je in De Salons ook een deel van de kunstcollectie van de stad. Op de gelijkvloerse verdieping, in de galerij, kijkt een ensemble rond het thema dieren je in de ogen: de stier van Alfred Verwee, een monumentaal werk van Edmond Verstraeten, de honden van de dierenschilders Stobbaerts en Jozef Stevens en een expressionistisch werk van René De Lannoy. Op de eerste verdieping wordt de rest van de collectie geconcentreerd rond het thema ‘jong & oud’. Impressionistische werken verbeelden het lenteleven. Een aantal werken behandelen het familieleven. Daarbij mogen de 9 pareltjes van de post-impressionist Henri Evenepoel niet ontbreken. Met als absolute blikvanger het vertederende portret van zijn zoontje Charles.
In een aantal andere ruimtes hangen werken rond het thema dood, tijd en ouderdom: een mix van klassieke schilderijen en hedendaags grafisch werk.
Bezoek De Salons nog in 2020, want daarna krijgt het gebouw een andere bestemming. Niet te missen, omdat dit pareltje in al die jaren nog niets van zijn charme heeft verloren en omdat het nog steeds een sterke indruk nalaat op alle bezoekers.