Met de klas

Onze musea bieden een ruim aanbod voor alle leeftijden. Ben je leerkracht? Plan je een bezoek met je klas?

Onze museummedewerkers denken ook aan de allerkleinsten. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd op een speelse manier in aanraking komen met kunst en erfgoed. In het brei-atelier, de Salons en in de vaste collectie kunnen kleuters volop ontdekken!

Voor hen houden we alles laagdrempelig en geanimeerd. De educatief medewerkers leven zich helemaal in in hun jonge wereld. Door hen te laten kijken, voelen, ruiken en verhalen te vertellen, laten we de kleinsten kennis maken met voorwerpen en verhalen uit het verleden.  

‘In ieder kind schuilt een kunstenaar’, aldus Picasso. Jazeker! Elke rondleiding wordt afgesloten met een fijne workshop waarbij de fantasiewereld van de kleuters wordt geprikkeld en dit met allerlei technieken en materialen.

Aanbod kleuteronderwijs 2021 - 2022

Voor het lager onderwijs kan je als leerkracht met je klas op 3 sites terecht voor een uitgebreid aanbod van rondleidingen en workshops die de hele collectie omvatten: schilderkunst, erfgoed, archeologie, industrialisatie, mythen en sagen, een werkend brei-atelier, het leven van Mercator … Kortom: te veel om snel even op te noemen.

Ervaren gidsen en educatief medewerkers staan in voor de deskundige begeleiding van jouw leerlingen tijdens de workshops en rondleidingen. Er wordt steeds rekening gehouden met de leerplannen Wereldoriëntatie en Muzische vorming: kennen en kunnen wat betreft kunst, geschiedenis, aardrijkskunde … worden als richtlijnen meegenomen in het aanbod.

Wij staan open voor ‘maatwerk’ (kinderen met een specifieke zorg, taalachterstand …).

Voor rondleidingen die toegespitst zijn op de archeologische aspecten van onze collectie werkt SteM samen met Erfpunt.

Bij de meeste rondleidingen zijn er werkbladen voor leerlingen en antwoordenbundels voor leerkrachten. Deze worden gratis aangeboden bij jouw reservatie. Wil je jouw leerlingen goed voorbereiden? Op de website kan je al onze werkbladen downloaden.

aanbod basisonderwijs 2021-2022

Voor leerlingen uit het secundair onderwijs ASO, TSO en BSO hebben we heel wat in onze marge. Hierbij wordt aandacht besteed aan de archeologische vondsten van het Waasland, de mythen en sagen en de symboliek hieraan verbonden. Boeiende verhalen dus! Onze collectie lichaamsverzorging is uniek en interessant voor richtingen haartooi en bio-esthetiek. De evolutie van de industrialisatie, met daarbij de brei-industrie, werpt een interessante blik op het historisch verleden van het Waasland.

Laten we vooral ook onze digitale klas niet vergeten in het Mercatormuseum.  Daar kan er geëxperimenteerd met technologieën zoals ‘GIS’ en ‘Google Earth’.

Ervaren gidsen en educatief medewerkers staan in voor de deskundige begeleiding van jouw leerlingen tijdens workshops en rondleidingen. Er wordt steeds rekening gehouden met het leerplan: kennen en kunnen voor wat betreft kunsteducatie, geschiedenis, aardrijkskunde, PAV … worden als richtlijnen meegenomen in ons aanbod.

Wij staan open voor ‘maatwerk’ (jongeren met een specifieke zorg, taalachterstand …).

Voor de rondleidingen die toegespitst zijn op archeologische aspecten van onze collectie werkt het SteM samen met Erfpunt.

Bij de meeste rondleidingen zijn er ondersteunende werkbladen voor de leerlingen en antwoordenbundels voor de leerkrachten. Deze worden bij jouw reservatie gratis aangeboden. Wil je jouw leerlingen goed voorbereiden? Op de website kan je al onze werkbladen downloaden.

Wil je als leerkracht met je leerlingen de musea bezoeken zonder gids? Dat kan ook perfect. Alle kinderen en jongeren kennis laten maken met kunst en erfgoed: daar gaan we voor met onze musea!

Zo’n bezoek zonder gids kan echter alleen binnen de openingsuren van onze musea. Reserveren is een must. Zo kunnen we jouw leerlingen goed ontvangen.

Reserveren kan enkele via deze website. Bij tickets kan je dit makkelijk regelen.

Scholen uit Sint-Niklaas betalen geen toegangsticket.

Scholen buiten Sint-Niklaas: Nieuwe tarieven vanaf 1 sept 2020

SteM Zwijgershoek en Mercatormuseum: 3,50 EUR per leerling

De Salons: 1,40 EUR per leerling

Gids: Per gidsbeurt van max. 2 uur: 30 EUR per klas. Per begonnen bijkomend uur: 15 EUR. Opgelet: voor de ateliers ‘linosnede maken’, ‘plasticgravure maken’ en ‘goedgemutst’ betaal je sowieso een bijkomend uur.

D’Academie beeld, d’Academie woord en de Vrije Ateliers (in groep): gratis toegang en gratis gids.

Reserveren is verplicht.

Deelname aan een rondleiding/workshop met educatief medewerker/gids is ook mogelijk buiten de openingsuren van onze musea.

Vul het reservatieformulier in bijlage in en bezorg het ons!

Contact

SteM Zwijgershoek

Zwijgershoek
14
9100
Sint-Niklaas
bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender