Kleuterschool

Onze museummedewerkers denken ook aan de allerkleinsten. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd op een speelse manier in aanraking komen met kunst en erfgoed. In het brei-atelier, de Salons en in de vaste collectie kunnen kleuters volop ontdekken!

Voor hen houden we alles laagdrempelig en geanimeerd. De educatief medewerkers leven zich helemaal in in hun jonge wereld. Door hen te laten kijken, voelen, ruiken en verhalen te vertellen, laten we de kleinsten kennis maken met voorwerpen en verhalen uit het verleden.  

‘In ieder kind schuilt een kunstenaar’, aldus Picasso. Jazeker! Elke rondleiding wordt afgesloten met een fijne workshop waarbij de fantasiewereld van de kleuters wordt geprikkeld en dit met allerlei technieken en materialen.

Tweede en derde kleuterklas
Museumles & workshop

Een bezoek aan een echt, oud breiatelier! Grote machines, kleine machines, allemaal doen ze één ding: breien! Breien zonder draad gaat echter niet. Maar wat is dat nu eigenlijk, een ‘draad’? Waar komt hij vandaan, hoe wordt hij gemaakt?

Grote mysteries die door onze breitechnieker in het breiatelier allemaal opgehelderd zullen worden. Door aan draden en vezels te voelen, ruiken en trekken, leren we alles spelenderwijs kennen. Op het einde van het bezoek aan het breiatelier zien jullie ook een echte machine aan het werk die … kousen breit! Een heuse belevenis!

Daarna gaan we naar onze knutselklas waar we samen een groot groepswerk zullen maken met verschillende draden, vezels en stoffen. Dit grote kunstwerk mag je nadien meenemen naar je klas.

Locatie
SteM Zwijgershoek | breiatelier
Duur: 120 min.

Derde kleuterklas
Rondleiding & Workshop

Help! Het museum is te klein geworden! Daarom hangen en plaatsen we alles wat niet meer in ons museum kan in ons open depot. Een zeer mysterieuze plaats … Gaan we daar eens een kijkje nemen?

Er is van alles te zien: voorwerpen, beelden, maar … vooral veel schilderijen, van piepklein tot levensgroot! Al spelend leren we de mensen kennen die op de schilderijen staan. Zijn ze blij, boos of verdrietig? Je leert ze allemaal kennen!

Na deze ontdekkingstocht gaan we aan de slag in onze knutselklas om zelf een schilderij te maken: een portret van jezelf of van je beste vriend of vriendin.

Locatie
SteM Zwijgershoek | open depot
Duur: 120 min.

Wil je als leerkracht met je leerlingen de musea bezoeken zonder gids? Dat kan ook perfect. Alle kinderen en jongeren kennis laten maken met kunst en erfgoed: daar gaan we voor met onze musea!

Zo’n bezoek zonder gids kan echter alleen binnen de openingsuren van onze musea. Reserveren is een must. Zo kunnen we jouw leerlingen goed ontvangen.

Reserveren kan enkele via deze website. Bij tickets kan je dit makkelijk regelen.

Scholen uit Sint-Niklaas betalen geen toegangsticket.

Scholen buiten Sint-Niklaas: 

SteM Zwijgershoek en Mercatormuseum: 3,50 EUR per leerling

De Salons: 1,40 EUR per leerling

Gids: Per gidsbeurt van max. 2 uur: 30 EUR per klas. Per begonnen bijkomend uur: 15 EUR.

D’Academie beeld, d’Academie woord en de Vrije Ateliers (in groep): gratis toegang en gratis gids.

Reserveren is verplicht.

Deelname aan een rondleiding/workshop met educatief medewerker/gids is ook mogelijk buiten de openingsuren van onze musea.

Contact

SteM Zwijgershoek

Zwijgershoek
14
9100
Sint-Niklaas
bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender