Lagere school

Voor het lager onderwijs kan je als leerkracht met je klas op 3 sites terecht voor een uitgebreid aanbod van rondleidingen en workshops die de hele collectie omvatten: schilderkunst, erfgoed, archeologie, industrialisatie, mythen en sagen, een werkend brei-atelier, het leven van Mercator … Kortom: te veel om snel even op te noemen.

Ervaren gidsen en educatief medewerkers staan in voor de deskundige begeleiding van jouw leerlingen tijdens de workshops en rondleidingen. Er wordt steeds rekening gehouden met de leerplannen Wereldoriëntatie en Muzische vorming: kennen en kunnen wat betreft kunst, geschiedenis, aardrijkskunde … worden als richtlijnen meegenomen in het aanbod.

Wij staan open voor ‘maatwerk’ (kinderen met een specifieke zorg, taalachterstand …).

Voor rondleidingen die toegespitst zijn op de archeologische aspecten van onze collectie werkt SteM samen met Erfpunt.

Bij de meeste rondleidingen zijn er werkbladen voor leerlingen en antwoordenbundels voor leerkrachten. Deze worden gratis aangeboden bij jouw reservatie. Wil je jouw leerlingen goed voorbereiden? Op de website kan je al onze werkbladen downloaden.

Graag minimum twee weken op voorhand reservatie aanvragen.

Eerste t.e.m. zesde leerjaar
Rondleiding & workshop

In ons open depot valt er heel wat te ontdekken: voorwerpen, beelden, maar vooral veel schilderijen. Onze educatief medewerker neemt je mee op ontdekkingstocht en laat je kennis maken met het leven van een schilder en zijn schilderijen.

Portretten, landschappen, stillevens, we leren ze allemaal kennen. Na deze ontdekkingstocht gaan we in onze knutselklas aan de slag met verf, papier, kwasten en schildertechnieken.

Laat je fantasie de vrije loop en word voor 1 dag een schilder! Je schilderij mag je natuurlijk meenemen naar huis!

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Derde en vierde leerjaar
Museumles & workshop

Silexsteen, olielamp, kaars, petroleumlamp, gaslicht, gloeilamp, spaarlamp, ledlicht, laser ... Authentieke museumvoorwerpen
vertellen hoe mensen van de prehistorie tot op de dag van vandaag steeds op zoek gaan om licht in de duisternis te brengen.

Na de museumles gaan de leerlingen, onder begeleiding, zelf aan de slag om via kleine proeven licht te maken.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Vijfde en zesde leerjaar
Workshop

De leerlingen maken aan de hand van een opgelegd of vrij thema een tekening op papier. Daarna wordt deze overgezet op lino om ze vervolgens uit te snijden met scherpe gutsen. Wat ze wegsnijden, blijft wit op het blad.

Op het resterende deel wordt via een rol drukinkt aangebracht. De lino wordt hierna door de drukpers gerold. Zo maken de leerlingen zelf een afdruk op papier. Daarna leren ze meerdere afdrukken te maken met verschillende kleuren.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Vijfde en zesde leerjaar
Interactieve rondleiding

“Wie heeft iets aan dat gebreid is?” Dat is de eerste vraag die gesteld wordt tijdens het museumbezoek. Leerlingen ontdekken dat niet alleen een dikke trui, sjaal en muts gebreid worden, maar ook onderbroeken, kousen en T-shirts!

In de breifabriek in het SteM demonstreert de breitechnieker tal van machines waarna de leerlingen in het atelier een coole muts kunnen maken.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Deze workshop wordt momenteel herwerkt.
Voorlopig kan je deze even niet boeken.

Vijfde en zesde leerjaar
Interactieve rondleiding

Over heel de wereld zijn nog steeds heel wat kinderen aan het werk. Nog niet zo lang geleden moesten kinderen zoals Jef, Anna, Louis, Marthe en Hortence bij ons in het Waasland ook hard werken. Heel wat beeldmateriaal, getuigenissen, verhalen en voorwerpen vertellen hoe deze vijf kinderen toen leefden.

Om dit te ontdekken krijg je een ‘werkboekje’. Aan de hand van opdrachten zal je dus zelf ‘kinderarbeid’ moeten uitvoeren om geld te verdienen en vervolgens te ontdekken wat je met dat zuurverdiende geld kan kopen (of niet kan kopen).

Ontdek dit alles samen met de klas!
Waarschuwing: sommigen zullen heel hard moeten werken om een beetje geld te verdienen!

Wil je een themadag rond kinder-arbeid organiseren? Combineer dan deze workshop met de (interactieve) kinderrechten-wandeling via de dienst toerisme van de stad Sint-Niklaas.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Vijfde en zesde leerjaar
Workshop

Bij de aanvang van de workshop bepalen we samen een thema. Aan de hand daarvan wordt er eerst op papier een tekening in potlood gemaakt . Daarna wordt deze aan de hand van een kraspen overgebracht op een plastic plaatje. Door die ‘krassen’ ontstaan er diepe lijnen in het plaatje. Eens de tekening er volledig op gekrast is, wordt deze ingesmeerd met drukinkt. Je kan en mag hierbij verschillende kleuren gebruiken.

Daarna gaan we met de drukpers een afdruk van de tekening maken. Er ontstaat zo een knappe maar vooral originele plastic gravure – zoals een echte kunstenaar die maakt!

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Deze workshop wordt momenteel herwerkt.
Voorlopig kan je deze even niet boeken.

Vijfde en zesde leerjaar
Museumles & workshop
i.s.m. Erfpunt

Hoe gaat een archeoloog vandaag de dag te werk? Nog steeds met de schop, het truweel en de borstel? Of is er meer? Hoe reconstueert een archeoloog het verleden? Het atelier gunt leerlingen een blik in het verwerkingsatelier en het depot van Erfpunt (vroeger de Archeologische Dienst Waasland).

En wat meer is: de leerlingen mogen ook zelf aan de slag. Het atelier voorziet vier opdrachten: het hermonteren van scherven uit
eeuwenoude valkuilen, het onderzoeken van menselijk botmateriaal, het tekenen van prachtige versieringen op terra sigillata en het bestuderen en tekenen van Romeinse mantelspelden.
Wees ook een archeoloog en kom eens langs!

Locatie
SteM Zwijgershoek& Erfpunt
Duur: 120 min.

Vijfde en zesde leerjaar
Museumles

De leerlingen maken kennis met de wereldkaart door de eeuwen heen: beginnend bij de Babyloniërs, via de Grieken, de Romeinen, de middeleeuwen, de ‘geboorte van Europa’ (ontdekking van Amerika en specerijen) om vervolgens te eindigen bij Mercator zelf (zijn kaarten, globes, atlassen).

Tijdens een interactief moment maken de leerlingen kennis met de specerijenkoffer die de ontdekkings-reizigers met zich meebrachten van hun reizen. Hierbij mogen de leerlingen ruiken en voelen aan de verschillende kruiden en grondstoffen.
Een ware belevenis!

Noot aan de leerkrachten: voor deze museumles dienen de kinderen de werelddelen te kennen.

Locatie
Mercatormuseum
Duur: 120 min.

Vijfde en zesde leerjaar

Steentijd in het Waasland

Lang voor er sprake was van voetbalvelden, nog voor er sprake was van akkers en weilanden, werd onze regio duizenden jaren geleden al bezocht door de jagersverzamelaars. In dit educatief atelier zoemen we in op  het leven in de steentijd.

We maken eerst kennis met deze periode uit de geschiedenis en met het werk van de archeoloog. Dan gaan dieper  in op het leven in die tijd. Hoe woonden en leefden de mensen?  Hoe kwamen zij aan voedsel, welke werktuigen hadden ze,  wat aten ze, wat weten we over hen?

Je kan in dit atelier het werk van de archeoloog leren kennen en enkele taken van echte archeologen zelf  uitproberen. Je kan een initiatie boogschieten volgen en leren hoe de prehistorische mens vuur maakte.   

Duur: 120 min

Steentijd

Vijfde en zesde leerjaar

Hoe zag het dagelijkse leven eruit aan de rand van het Romeinse Rijk? De Romeinse deelcollectie ‘Gegroet, Marius en Stella’ in het SteM licht aan de hand van archeologische vondsten een tipje van de sluier op.

Ontdek de degelijkheid van landelijke traditionele hoeves en het verfijnde leven in de villa rustica’s. Krijg inzicht in de Romeinse arbeidsmarkt. Rouw mee met hun doden en maak kennis met hun goden. Proef van een staaltje van antieke globalisering van weleer…

Duur: 45 min.

Munt

Wil je als leerkracht met je leerlingen de musea bezoeken zonder gids? Dat kan ook perfect. Alle kinderen en jongeren kennis laten maken met kunst en erfgoed: daar gaan we voor met onze musea!

Zo’n bezoek zonder gids kan echter alleen binnen de openingsuren van onze musea. Reserveren is een must. Zo kunnen we jouw leerlingen goed ontvangen.

Reserveren kan enkele via deze website. Bij tickets kan je dit makkelijk regelen.

Scholen uit Sint-Niklaas betalen geen toegangsticket.

Scholen buiten Sint-Niklaas: 

SteM Zwijgershoek en Mercatormuseum: 3,50 EUR per leerling

De Salons: 1,40 EUR per leerling

Gids: Per gidsbeurt van max. 2 uur: 30 EUR per klas. Per begonnen bijkomend uur: 15 EUR. Opgelet: voor de ateliers ‘linosnede maken’, ‘plasticgravure maken’ en ‘goedgemutst’ betaal je sowieso een bijkomend uur.

D’Academie beeld, d’Academie woord en de Vrije Ateliers (in groep): gratis toegang en gratis gids.

Reserveren is verplicht.

Deelname aan een rondleiding/workshop met educatief medewerker/gids is ook mogelijk buiten de openingsuren van onze musea.

Contact

SteM Zwijgershoek

Zwijgershoek
14
9100
Sint-Niklaas
bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender