Secundair onderwijs

Voor leerlingen uit het secundair onderwijs ASO, TSO en BSO hebben we heel wat in onze marge. Hierbij wordt aandacht besteed aan de archeologische vondsten van het Waasland, de mythen en sagen en de symboliek hieraan verbonden. Boeiende verhalen dus! Onze collectie lichaamsverzorging is uniek en interessant voor richtingen haartooi en bio-esthetiek. De evolutie van de industrialisatie, met daarbij de brei-industrie, werpt een interessante blik op het historisch verleden van het Waasland.

Laten we vooral ook onze digitale klas niet vergeten in het Mercatormuseum.  Daar kan er geëxperimenteerd met technologieën zoals ‘GIS’ en ‘Google Earth’.

Ervaren gidsen en educatief medewerkers staan in voor de deskundige begeleiding van jouw leerlingen tijdens workshops en rondleidingen. Er wordt steeds rekening gehouden met het leerplan: kennen en kunnen voor wat betreft kunsteducatie, geschiedenis, aardrijkskunde, PAV … worden als richtlijnen meegenomen in ons aanbod.

Wij staan open voor ‘maatwerk’ (jongeren met een specifieke zorg, taalachterstand …).

Voor de rondleidingen die toegespitst zijn op archeologische aspecten van onze collectie werkt het SteM samen met Erfpunt.

Bij de meeste rondleidingen zijn er ondersteunende werkbladen voor de leerlingen en antwoordenbundels voor de leerkrachten. Deze worden bij jouw reservatie gratis aangeboden. Wil je jouw leerlingen goed voorbereiden? Op de website kan je al onze werkbladen downloaden.

Eerste, tweede en derde graad
(ASO | TSO | BSO)
Workshop

De leerlingen maken eerst een eenvoudige tekening, al dan niet volgens een thema. Dit ontwerp zetten ze over op de lino. Daarna snijden ze met diverse scherpe gutsen de afbeelding uit. Wat ze wegsnijden blijft wit op het blad.

Vervolgens wordt de drukinkt met een rol op de lino aangebracht. De leerlingen maken zelf met de drukpers een afdruk op papier. Een spannend moment! Daarna kunnen ze verder experimenteren met meerdere kleuren op de lino.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Eerste graad
(TSO | BSO)
Museumles & workshop

“Wie heeft iets aan dat gebreid is?” Dat is de eerste vraag die gesteld wordt tijdens het museumbezoek. Leerlingen ontdekken dat niet alleen een dikke trui, sjaal en muts gebreid worden, maar ook onderbroeken, kousen en T-shirts!

In de breifabriek in het SteM demonstreert de breitechnieker tal van machines waarna de leerlingen in het atelier een coole muts kunnen maken.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Eerste, tweede en derde graad
(ASO | TSO | BSO)
Workshop

We beginnen met het vaststellen van een thema. Aan de hand hiervan wordt er eerst een tekening in potlood op papier gemaakt. Daarna brengen we deze over op een plastic plaatje door een kraspen te gebruiken. Door die ‘krassen’ ontstaan er diepe lijnen in het plaatje.

Eens de tekening volledig ‘gekrast’, wordt ze ingesmeerd met drukinkt. Je kan en mag hierbij verschillende kleuren gebruiken. Daarna maken we met de drukpers een afdruk van de tekening. Zo krijgen we een knappe, maar vooral originele plasticgravure – zoals een echte kunstenaar ze maakt.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Eerste, tweede en derde graad
(ASO | TSO | BSO)
Museumles & workshop
i.s.m. Erfpunt

Hoe gaat een archeoloog vandaag te werk? Nog steeds met de schop, het truweel en de borstel? Of is er meer? Hoe reconstrueert een archeoloog het verleden? Het archeologie-atelier gunt leerlingen een blik in het verwerkingsatelier en depot van Erfpunt (voorheen: Archeologische Dienst Waasland).

En wat meer is, de leerlingen mogen hier zelf aan de slag. Het atelier voorziet vier opdrachten: het hermonteren van scherven uit eeuwenoude afvalkuilen, het onderzoeken van menselijk botmateriaal, het tekenen van prachtige versieringen op terra sigillata en het bestuderen ervan en het tekenen van Romeinse mantelspelden.

Wees ook een archeoloog en kom eens langs!

Locatie
SteM Zwijgershoek & Erfpunt
Duur: 120 min.

Eerste graad (ASO)
Museumles
i.s.m. Hogeschool Vives

Wat is Google Earth? Wat zijn de mogelijkheden? Na een stukje theorie gaan de leerlingen per twee met een laptop aan de slag in de digiklas. Aan de hand van de eenvoudige oefening ‘Mijn leefomgeving volgens Google Earth’ krijgen zij een initiatie in deze gebruikstool.

Zo leren zij al experimenterend Google Earth en de buurt waarin ze wonen, kennen.

Locatie
Mercatormuseum
Duur: 90 min.

Eerste graad
(TSO | BSO)
Rondleiding & workshop

In ons open depot valt er heel wat te ont-dekken: voorwerpen, beelden, maar vooral veel schilderijen. Onze educatief medewerker neemt je mee op ontdekkingstocht en laat je kennis maken met het leven van een schilder en zijn schilderijen. Portretten, landschappen, stillevens, we leren ze allemaal kennen.

Na deze ontdekkingstocht gaan we in onze knutselklas aan de slag met verf, papier, kwasten en schildertechnieken. Laat je fantasie de vrije loop en word voor één dag een schilder! Je schilderij mag je natuurlijk meenemen naar huis!

Locatie
SteM Zwijgershoek | open depot
Duur: 120 min.

Tweede graad
(ASO | TSO | BSO)
Zoektocht met tablet in het museum
i.s.m. Jasper Celie, voormalig stagiair SteM

Tijdens deze zoektocht doorheen het Mercatormuseum, ingeleid door onze gids, gaan de leerlingen zelf aan de slag om de antwoorden op tal van vragen te zoeken, dit via een werk-boekje. Zo komen ze alles te weten over de geschiedenis van de cartografie en dus ook over het leven van Mercator.

De zoektocht start bij de Babyloniërs en eindigt bij een filmfragment over Mercator en de Belgica. Een onderdompeling in het verleden!

Locatie
Mercatormuseum
Duur: 90 minuten

Tweede en derde graad
(TSO | BSO)
Museumles & workshop

Gezondheid, hygiëne en lichaamsverzorging nemen een belangrijke plaats in ons leven in. Materiaal van de barbier en pruikenmaker, toiletkoffers, rouwsieraden en scheermessen: het zijn maar enkele voorbeelden van deze unieke collectie voorwerpen.

In het depot kan men neuzen tussen de kapsalons, krultangen, baardschotels, scheermessen en permanenttoestellen die er heel gevaarlijk uitzien. Maar ja: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden!

Na de rondleiding in het museum gaan de leerlingen zelf aan de slag met kleine opdrachten. Naargelang de studierichting van de
leerlingen (haartooi of bio-esthetica) wordt er een interactief spel aangeboden waarbij ze vooral moeten reflecteren over ‘de zin en onzin van schoonheid’ in de huidige maatschappij.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.

Derde graad
(ASO | TSO | BSO)
Museumles

De leerlingen maken kennis met de industrialisatie, sociale ellende en opkomst van arbeidersbewegingen van Sint-Niklaas door middel van voorwerpen, documenten en beeldmateriaal.

Ze kaderen plaatselijke personaliteiten, voorwerpen en gebouwen in het algemene gegeven van industrialisatie en sociale hervormingen uit de negentiende eeuw.

Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 90 min.

Derde graad
(ASO - richting wetenschappen)
Museumles & workshop

Na een korte kennismaking met de verschillende aspecten van de moderne cartografie gaan de leerlingen zelf aan de slag in onze digiklas. Via een viertal oefeningen, o.a. met gps en de jacobsstaf, leren de leerlingen alles over metingen en afstanden.
Een aanrader voor beginnende wetenschappers!

Noot aan de leerkrachten: voor deze museumles dienen de leerlingen hun wetenschappelijke rekenmachine mee te brengen.

Locatie
Mercatormuseum
Duur: 90 min.

Derde graad
(ASO - richting wetenschappen)
Museumles & workshop
i.s.m. team GIS & Data-Analyse van de stad Sint-Niklaas

Wat is GIS? Waarvoor wordt het gebruikt? Tegenwoordig voor veel meer dan je zou vermoeden! In samenwerking met het Team GIS en Data-analyse van het stadsbestuur van Sint-Niklaas werd een oefening via de tool QGis ontwikkeld waarbij jongeren met behulp van een handleiding enkele mogelijkheden ontdekken van QGis in het bijzonder en GIS in het algemeen.

Dit gebeurt aan de hand van de opdracht ‘Zoek een geschikte locatie voor een skatepark in Sint-Niklaas’. Er wordt hierbij in groepjes van twee gewerkt aan een laptop in onze digiklas. Op deze manier ontdekken de leerlingen de oneindige mogelijkheden van GIS.

Locatie
Mercatormuseum
Duur: 90 min.

Wil je als leerkracht met je leerlingen de musea bezoeken zonder gids? Dat kan ook perfect. Alle kinderen en jongeren kennis laten maken met kunst en erfgoed: daar gaan we voor met onze musea!

Zo’n bezoek zonder gids kan echter alleen binnen de openingsuren van onze musea. Reserveren is een must. Zo kunnen we jouw leerlingen goed ontvangen.

Reserveren kan enkele via deze website. Bij tickets kan je dit makkelijk regelen.

Scholen uit Sint-Niklaas betalen geen toegangsticket.

Scholen buiten Sint-Niklaas: 

SteM Zwijgershoek en Mercatormuseum: 3,50 EUR per leerling

De Salons: 1,40 EUR per leerling

Gids: Per gidsbeurt van max. 2 uur: 30 EUR per klas. Per begonnen bijkomend uur: 15 EUR. Opgelet: voor de ateliers ‘linosnede maken’, ‘plasticgravure maken’ en ‘goedgemutst’ betaal je sowieso een bijkomend uur.

D’Academie beeld, d’Academie woord en de Vrije Ateliers (in groep): gratis toegang en gratis gids.

Reserveren is verplicht.

Deelname aan een rondleiding/workshop met educatief medewerker/gids is ook mogelijk buiten de openingsuren van onze musea.

Vul het reservatieformulier in bijlage in en bezorg het ons!

Contact

SteM Zwijgershoek

Zwijgershoek
14
9100
Sint-Niklaas
bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender