Secundair onderwijs
- Algemeen
- Linosnede maken
- Goedgemutst
- Plasticgravure maken
- Archeologie-atelier
- Word voor één dag een schilder!
- Santé-beauté
- Steentijd atelier
- Marius en Stella
- Monnikenwerk
- The Science Lab
- Vrij bezoek
- Tarieven
- Hoe reserveren?
- Werkbladen
- Contact
Voor leerlingen uit het secundair onderwijs ASO, TSO en BSO hebben we heel wat in onze mars. Hierbij wordt aandacht besteed aan de archeologische vondsten van het Waasland. Onze collectie lichaamsverzorging is uniek en interessant voor richtingen haartooi en bio-esthetiek. De evolutie van de industrialisatie, met daarbij de brei-industrie, werpt een interessante blik op het historisch verleden van het Waasland.
Ervaren gidsen en educatief medewerkers staan in voor de deskundige begeleiding van jouw leerlingen tijdens workshops en rondleidingen. Er wordt steeds rekening gehouden met het leerplan: kennen en kunnen voor wat betreft kunsteducatie, geschiedenis, aardrijkskunde, PAV … worden als richtlijnen meegenomen in ons aanbod.
Wij staan open voor ‘maatwerk’ (jongeren met een specifieke zorg, taalachterstand …).
Voor de rondleidingen die toegespitst zijn op archeologische aspecten van onze collectie werkt het SteM samen met Erfpunt.
Bij de meeste rondleidingen zijn er ondersteunende werkbladen voor de leerlingen en antwoordenbundels voor de leerkrachten. Deze worden bij jouw reservatie gratis aangeboden. Wil je jouw leerlingen goed voorbereiden? Op de website kan je al onze werkbladen downloaden.
Graag minimum twee weken op voorhand reservatie aanvragen.
Eerste, tweede en derde graad
(ASO | TSO | BSO)
Workshop
De leerlingen maken eerst een eenvoudige tekening, al dan niet volgens een thema. Dit ontwerp zetten ze over op de lino. Daarna snijden ze met diverse scherpe gutsen de afbeelding uit. Wat ze wegsnijden blijft wit op het blad.
Vervolgens wordt de drukinkt met een rol op de lino aangebracht. De leerlingen maken zelf met de drukpers een afdruk op papier. Een spannend moment! Daarna kunnen ze verder experimenteren met meerdere kleuren op de lino.
Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.
Eerste graad
(TSO | BSO)
Museumles & workshop
“Wie heeft iets aan dat gebreid is?” Dat is de eerste vraag die gesteld wordt tijdens het museumbezoek. Leerlingen ontdekken dat niet alleen een dikke trui, sjaal en muts gebreid worden, maar ook onderbroeken, kousen en T-shirts!
In de breifabriek in het SteM demonstreert de breitechnieker tal van machines waarna de leerlingen in het atelier een coole muts kunnen maken.
Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.
Eerste, tweede en derde graad
(ASO | TSO | BSO)
Workshop
We beginnen met het vaststellen van een thema. Aan de hand hiervan wordt er eerst een tekening in potlood op papier gemaakt. Daarna brengen we deze over op een plastic plaatje door een kraspen te gebruiken. Door die ‘krassen’ ontstaan er diepe lijnen in het plaatje.
Eens de tekening volledig ‘gekrast’, wordt ze ingesmeerd met drukinkt. Je kan en mag hierbij verschillende kleuren gebruiken. Daarna maken we met de drukpers een afdruk van de tekening. Zo krijgen we een knappe, maar vooral originele plasticgravure – zoals een echte kunstenaar ze maakt.
Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.
Deze workshop wordt momenteel herwerkt.
Voorlopig kan je deze even niet boeken.
Eerste, tweede en derde graad
(ASO | TSO | BSO)
Museumles & workshop
i.s.m. Erfpunt
Hoe gaat een archeoloog vandaag te werk? Nog steeds met de schop, het truweel en de borstel? Of is er meer? Hoe reconstrueert een archeoloog het verleden? Het archeologie-atelier gunt leerlingen een blik in het verwerkingsatelier en depot van Erfpunt (voorheen: Archeologische Dienst Waasland).
En wat meer is, de leerlingen mogen hier zelf aan de slag. Het atelier voorziet vier opdrachten: het hermonteren van scherven uit eeuwenoude afvalkuilen, het onderzoeken van menselijk botmateriaal, het tekenen van prachtige versieringen op terra sigillata en het bestuderen ervan en het tekenen van Romeinse mantelspelden.
Wees ook een archeoloog en kom eens langs!
Locatie
SteM Zwijgershoek & Erfpunt
Duur: 120 min.
Eerste graad
(TSO | BSO)
Rondleiding & workshop
In ons open depot valt er heel wat te ont-dekken: voorwerpen, beelden, maar vooral veel schilderijen. Onze educatief medewerker neemt je mee op ontdekkingstocht en laat je kennis maken met het leven van een schilder en zijn schilderijen. Portretten, landschappen, stillevens, we leren ze allemaal kennen.
Na deze ontdekkingstocht gaan we in onze knutselklas aan de slag met verf, papier, kwasten en schildertechnieken. Laat je fantasie de vrije loop en word voor één dag een schilder! Je schilderij mag je natuurlijk meenemen naar huis!
Locatie
SteM Zwijgershoek | open depot
Duur: 120 min.
Tweede en derde graad
(TSO | BSO)
Museumles & workshop
Gezondheid, hygiëne en lichaamsverzorging nemen een belangrijke plaats in ons leven in. Materiaal van de barbier en pruikenmaker, toiletkoffers, rouwsieraden en scheermessen: het zijn maar enkele voorbeelden van deze unieke collectie voorwerpen.
In het depot kan men neuzen tussen de kapsalons, krultangen, baardschotels, scheermessen en permanenttoestellen die er heel gevaarlijk uitzien. Maar ja: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden!
Na de rondleiding in het museum gaan de leerlingen zelf aan de slag met kleine opdrachten. Naargelang de studierichting van de
leerlingen (haartooi of bio-esthetica) wordt er een interactief spel aangeboden waarbij ze vooral moeten reflecteren over ‘de zin en onzin van schoonheid’ in de huidige maatschappij.
Locatie
SteM Zwijgershoek
Duur: 120 min.
Eerste graad
Steentijd in het Waasland
Lang voor er sprake was van voetbalvelden, nog voor er sprake was van akkers en weilanden, werd onze regio duizenden jaren geleden al bezocht door de jagersverzamelaars. In dit educatief atelier zoemen we in op het leven in de steentijd.
We maken eerst kennis met deze periode uit de geschiedenis en met het werk van de archeoloog. Dan gaan dieper in op het leven in die tijd. Hoe woonden en leefden de mensen? Hoe kwamen zij aan voedsel, welke werktuigen hadden ze, wat aten ze, wat weten we over hen?
Je kan in dit atelier het werk van de archeoloog leren kennen en enkele taken van echte archeologen zelf uitproberen. Je kan een initiatie boogschieten volgen en leren hoe de prehistorische mens vuur maakte.
Duur: 120min.

Eerste graad
Hoe zag het dagelijkse leven eruit aan de rand van het Romeinse Rijk? De Romeinse deelcollectie ‘Gegroet, Marius en Stella’ in het SteM licht aan de hand van archeologische vondsten een tipje van de sluier op.
Ontdek de degelijkheid van landelijke traditionele hoeves en het verfijnde leven in de villa rustica’s. Krijg inzicht in de Romeinse arbeidsmarkt. Rouw mee met hun doden en maak kennis met hun goden. Proef van een staaltje van antieke globalisering van weleer…
Duur: 45 min.

Tweede graad
Dit deel van de archeologische collectie licht de geschiedenis van de Boudelo-abdij en het leven van de monniken toe. Hoe verliep een dag in de abdij, wat aten de monniken? Hoe ondernemend waren de monniken? De tentoongestelde vondsten uit de abdij vertellen elk een bijzonder verhaal. Wat is het verhaal achter de pauselijke bulla? Waarom zijn munten zo'n bijzondere getuigen van het verleden? Wat is de link tussen een griffioen en het christelijk geloof? Wat is de vreselijke waarheid achter een kookpot met menselijke beenderen?
Het begrip monnikenwerk is ook archeologisch onderzoek op het lijf geschreven. Met veel ijver en geduld worden tijdens een opgraving sporen geregistreerd en onderzocht. Vondstenmateriaal en bodemstalen worden verzameld en bestudeerd. Niet alleen in de vorige eeuw maar ook vandaag de dag is de Boudelosite nog steeds interessant onderzoeksterrein voor archeologen. Hoe gaat een archeoloog vroeger en nu te werk? Hoe reconstrueert een archeoloog het verleden?
Duur: 45 min.

Vierde, vijfde en zesde jaar secundair
Waar wetenschappen en archeologie elkaar de hand geven.
Archeologische voorwerpen vormen voor archeologen een essentiële bron om het dagdagelijkse leven van vroegere gemeenschappen te reconstrueren. Maar ook voor onderzoekers van andere wetenschappelijke disciplines zijn archeologische vondsten een bijzondere onderzoeksmaterie.
Eenmaal opgegraven en bestudeerd krijgen deze objecten een definitieve bestemming in het depot of museum. Alhoewel ze eeuwenlang in het bodemarchief met enig succes de tand des tijds doorstonden, houdt een verblijf in een doos of in een vitrine heel wat risico’s in. Onzichtbaar maar gestaag vreten biologische en chemische processen daar verder aan de kwetsbare vondsten uit metaal, glas, leder, bot, hout en keramiek.
“The Science Lab” toont aan de hand van echte cases uit het onroerenderfgoeddepot Waasland welke biologische of chemische processen de oorzaak zijn van de degeneratie van archeologica. We volgen de conservator vanuit het depot naar zijn/haar atelier en terug en ondersteunen wetenschappers in hun onderzoek.
De leerlingen kruipen in de huid van de conservator en onderzoeker en krijgen de kans om wetenschappelijk onderzoek op archeologische vondsten uit te voeren en kwetsbare archeologische vondsten te behandelen.
Hierdoor komen ze tot belangrijke inzichten over de erfgoedwaarde van de objecten. Tenslotte kunnen ze als echte museum- en depotmedewerkers de overweging maken, welke objecten ze al dan niet willen bewaren, met het oog op eventueel verder onderzoek.
Duur: 4 uur

Wil je als leerkracht met je leerlingen de musea bezoeken zonder gids? Dat kan ook perfect. Alle kinderen en jongeren kennis laten maken met kunst en erfgoed: daar gaan we voor met onze musea!
Zo’n bezoek zonder gids kan echter alleen binnen de openingsuren van onze musea. Reserveren is een must. Zo kunnen we jouw leerlingen goed ontvangen.
Reserveren kan enkele via deze website. Bij tickets kan je dit makkelijk regelen.
Scholen uit Sint-Niklaas betalen geen toegangsticket.
Scholen buiten Sint-Niklaas:
SteM Zwijgershoek en Mercatormuseum: 3,50 EUR per leerling
De Salons: 1,40 EUR per leerling
Gids: Per gidsbeurt van max. 2 uur: 30 EUR per klas. Per begonnen bijkomend uur: 15 EUR. Opgelet: voor de ateliers ‘linosnede maken’, ‘plasticgravure maken’ en ‘goedgemutst’ betaal je sowieso een bijkomend uur.
D’Academie beeld, d’Academie woord en de Vrije Ateliers (in groep): gratis toegang en gratis gids.
Reserveren is verplicht.
Deelname aan een rondleiding/workshop met educatief medewerker/gids is ook mogelijk buiten de openingsuren van onze musea.
Vul het reservatieformulier in bijlage in en bezorg het ons!
Werkbladen voor leerlingen
Komt je klas op bezoek in het museum? Download hier de werkbladen voor leerlingen.