Recht Door Zee

4 juni tot 11 september SteM Zwijgershoek / Mercatormuseum

Navigeren van 1500 tot vandaag.

There was a time when sailing the seas was the most adventurous thing one could do:
the renaissance equivalent of being an astronaut.

Een leven zonder GPS is nauwelijks meer denkbaar; iedereen met een smartphone heeft er immers altijd een bij zich. En met Google Maps en Waze op zak, kunnen we ons amper nog voorstellen hoe het mogelijk was om naar alle uithoeken van de wereld te varen met alleen de zon en de sterren om op terug te vallen.

De drang om te verkennen en de wereld te begrijpen, is een van de meest fundamentele eigenschappen van de mens. Nergens zien we dat zo duidelijk als in de geschiedenis van de navigatie. De mens, gedreven door economische, politieke, wetenschappelijke en religieuze factoren, verkent al eeuwenlang de zeeën. Van de Minoërs in het Middellandse Zeegebied tot de Vikingen in het noorden en de Polynesiërs met hun stick charts tot de hypermoderne satelliettechnologie van vandaag: de vindingrijkheid en moed van de zeelieden blijft tot de verbeelding spreken.

De expo ‘Recht door Zee. Navigeren van 1500 tot vandaag’ vertelt het verhaal van vijf eeuwen op zee met een steeds groeiende kennis van cartografie, geografie en astronomie. Tientallen navigatie-instrumenten, van sextanten tot moderne satellieten, illustreren het fascinerende verhaal van de technologische vooruitgang die het mogelijk maakte voor Europese zeelieden om naar de Amerika’s, Indië, Australië en de Zuidpool te varen. Aan de hand van vroege kaarten en boeken reizen de bezoekers mee via winden en stromingen naar verre oorden.

Deze tentoonstelling, die over drie locaties samen bijna 1.200 m² beslaat, zal je door de tijd leiden. Animaties, replica’s en interactieve schermen zullen je onderdompelen in de sfeer van de scheepvaart. Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn onder meer handgeschreven manuscripten en portolaankaarten, een gedeeltelijk nagebouwde scheepsbrug van een historisch marineschip, het oudste astrolabium ter wereld in Sanskriet, handgemaakte curiositeiten van verveelde bemanningsleden aan boord en één van de grootste verzamelingen sextanten in privébezit.

boot

Lezingenprogramma:

Dinsdag 07-06 om 20 u.
Yves Verspreet
‘Navigeren en manoeuvreren op de Schelde anno 2022 : standing on the shoulders of giants’

 
 
Dinsdag 14-06 om 20 u.
Burgemeester Lieven Dehandschutter
‘Sint-Nicolaas, patroonheilige der zeelui.’
 
 
Dinsdag 21-06 om 20 u.
Prof. Dr. Koenraad Van Cleempoel
‘De belangrijkste navigatie-instrumenten tot aan de chronometer.’
 
 
Dinsdag 28-06 om 20 u.
Christophe Deblaere
‘Back to the map.
Leer opnieuw kaartlezen.’

 
 
 
Van vrijdag 12-08 tot Zondag 28-08
Kunst op het water
Floating Earth (Luke Jerram) & Ballooning a House (Daems van Remoortere) & Encounter Whalemachine (Wim Poppe)

Meer info

Open rondleidingen

Onze open rondleidingen (max. 25 personen) worden verzorgd door onze eigen ervaren museumgidsen.
Tijdens deze rondleidingen staat een kandidaat officier van de Belgische Marine of de Antwerp Maritime Academy in uniform in de tentoonstelling om nog een extra woordje uitleg te geven over de favoriete thema’s.

Individueel inschrijven is hiervoor mogelijk voor volgende data:
Za 04-06 start tentoonstelling: rondleidingen om 10u30 en 14u
Di 21-06 Wereld Hydrografiedag: rondleidingen om 10u30 en 14u
Do 21-07 Nationale Feestdag: rondleidingen om 10u30 en 14u
Zo 14-08 rondleidingen om 10u30 en 14u
Za 03 -09 Vredefeesten (luchtballonnen): rondleidingen om 10u30 en 14u
Zo 04-09 Vredefeesten (luchtballonnen): rondleidingen om 10u30 en 14u
Zo 11-09 finissage tentoonstelling/ Open Monumentendag: rondleidingen om 10u30 en 14u

 

Je kan met een groep ook een gids boeken voor een rondleiding.

Groepen en verenigingen moeten op voorhand reserveren (met of zonder gids).

Om een bezoek met een groep te boeken kan je mailen naar reservatiemusea@sint-niklaas.be

Compte2

Archieffoto Comte de Smet de Naeyer - Antwerp Maritime Academy

Regen? Een vrij moment? Zin in een leuke gezinsuitstap? In deze tentoonstelling zit je goed voor een originele kinderactiviteit op maat.

In de grote tentoonstellingszaal op site Zwijgershoek word je op sleeptouw genomen door Kapitein Tuizentfloot, de knettergekke piraat uit de stripboeken van Marc Sleen. Met een schattenkaart vol met opdrachten, neemt hij je mee door het museum en leert hij je over het reilen en zeilen aan boord van een schip. Wie alle opdrachten tot een goed einde kan brengen, vindt misschien wel de weg naar de schat! De zoektocht kan zelfstandig gespeeld worden vanaf 8 jaar maar met een beetje hulp kunnen ook jongeren kinderen de schat vinden.

Maken jullie er graag een daguitstap van? Kijk dan zeker eens op de website www.ontdeksintniklaas.be voor het gevarieerde zomerprogramma met tal van activiteiten in de buurt van het museum!

Site Zwijgershoek is bereikbaar met een buggy. Er is een luiertafel aanwezig en babyvoeding kan opgewarmd worden achter de balie door het onthaalpersoneel. Boterhammetjes kunnen opgegeten worden in het gezellige Mercatorpark dat grenst aan de museumsites.

Van 4 juli tot en met 8 juli organiseren de Vrije Ateliers in samenwerking met het museum een heus navigatiekamp voor kinderen (van 10 tot  14 jaar). Ze ontdekken samen de tentoonstelling ’Recht door Zee, navigeren van 1500 tot vandaag’ en ontdekken hoe belangrijk en boeiend navigatie is. Ze krijgen bezoek van ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen die hen komt vertellen over ruimtevaart en satellieten. En als uitvinder en echte Maker ontwerpen ze zelf een satelliet. Inschrijven via www.vrijeateliers.be  

Kapitein

Openingstijden:

Dinsdag – zondag van 10 tot 17 uur
Nocturne elke donderdag tot 22 uur
Maandag gesloten

Het museum is geopend op donderdag 21 juli

Bemanning

Archieffoto Comte de Smet de Naeyer - Antwerp Maritime Academy

Tarieven:*

Individuele bezoekers: € 6
Gratis: houders museumkaart, MuseumPASS, lerarenkaart, European Disability Card (ook voor begeleider), leden van Kunst in de Stad, vzw Breimuseum, KOKW
Houders kansenpas:  2,50
Kinderen tot 12 jaar: gratis
Studenten (op vertoon van studentenkaart):
€ 2,50
Gratis toegang voor iedereen elke zondag van 10u tot 13u

*Tickets zijn voor twee dagen geldig op alle sites voor de datum die aangeduid staat op uw ticket en een vrij te kiezen andere datum.

 
Groepen en verenigingen moeten op voorhand reserveren (met of zonder gids).

Om een bezoek met een groep te boeken kan je mailen naar reservatiemusea@sint-niklaas.be

Compte

Archieffoto Comte de Smet de Naeyer - Antwerp Maritime Academy

Voor deze expo werkt het SteM samen met de Belgische Marine, de Antwerp Maritime Academy, de Universiteit Gent, de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, de Phoebus Foundation, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en een aantal belangrijke private en institutionele bruikleengevers met als belangrijkste de unieke NavigArte Collectie.

Een aantal geëngageerde ondernemingen actief in de professionele nautische sector worden partner van deze expo (gouden, zilveren en bronzen Mercator) en geven in de Piet Elshoutzaal toelichting bij hun activiteiten.

sponsors
bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender