Porseleinkaart met nieuwjaarswensen

Porseleinkaart
Als voorwerp van de maand januari kiezen we voor deze mooie porseleinkaart met nieuwjaarswensen uit de 19de eeuw van “la Société Royale d' Harmonie d' Alost".
Social media sharing

Porseleinkaarten werden vooral in België veelvuldig geproduceerd. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw raakte de techniek in onbruik omdat men begon in te zien dat de gebruikte kleurpoeders en loodoxide gezondheidsrisico's met zich meebrachten.

Voor het vervaardigen van porseleinkaarten werd karton bestreken met een mengsel van kaolien en loodwit, waarna het via lithografie bedrukt werd. Door het gebruik van de specifieke grondstoffen en kleurpoeders verkreeg de porseleinkaart een karakteristieke witte glans en textuur.

Dankzij onze partners van de KOKW hebben we een mooie verzameling van meer dan 700 porseleinkaarten in de collectie, met de meest diverse thema’s gaande van reclame voor wijnhandelaars en drankenleveranciers, muziekwinkels, textielfabrieken tot reclame voor hotels en horeca, tot souvenir-kaarten voor kerken, internaten en zelfs menukaarten voor feestelijke diners.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender