:host { --enviso-primary-color:#000000; --enviso-secondary-color: #1097D9; font-family: 'PT Sans'; }
kaart verzameling KOKW

160 jaar sparen en vergaren. Een unieke blik op kaarten en atlassen uit het depot.

11 juli tot 3 oktober
Mercatormuseum
Gastexpo

De Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas werd opgericht in 1861 en is daarmee één van de eerste oudheidkundige kringen van Vlaanderen. Door schenking, ruil en aankoop groeien de bibliotheek en de bijzondere collecties van de K.O.K.W. tot op vandaag voortdurend aan.

Social media sharing

In 2021 viert de Kring zijn 160ste verjaardag. Deze feestelijke gelegenheid biedt de mogelijkheid om enkele ‘verborgen’ schatten uit het depot op te diepen. Met Sparen en Vergaren brengt het museum een selectie aan kaarten, atlassen en publicaties die tot nog toe zelden aan het publiek werden getoond. De tentoonstelling illustreert de vooruitziende blik van de oprichters van de kring, die al vroeg besloten een deel van de collectie te centreren rond de figuur van Mercator. Hun opvolgers breidden de collectie later verder uit met atlassen en losse kaarten van zijn tijdgenoten. De meeste werden aangekocht vóór de Eerste Wereldoorlog, toen deze werken nog betaalbaar waren. Toch wordt de cartografische collectie nog af en toe verrijkt met nieuwe aanwinsten. Deze zomer worden een aantal topstukken die het depot zelden hebben verlaten nu voor het eerst weer aan het publiek gepresenteerd.

In de Schatkamer van het Mercatormuseum kan u enkele pareltjes vinden uit de 16de en 17de eeuw van de hand van Gerard Mercator, Petrus Kaerius, Abraham Ortelius, Henricus Hondius, Antonio Lafreri, Petrus Bertius, Sebastian Münster, Johann Baptist Homann en Michel Coignet.

Sparen en Vergaren vormt bovendien een uitloper van en antwoord op de tentoonstelling ‘De Atlas Maior van Blaeu’ door enkele kaarten uit de vaste collectie in dialoog te brengen met kaarten uit de Atlas Maior. Dit gedeelte van de tentoonstelling loopt verder in de afdeling Moderne Cartografie onder de naam ‘Mapping Evolutions’, waarbij wordt ingegaan op historische, vormelijke en esthetische evoluties in het kaartbeeld.

Ontdek waarom de Mercatorverzameling de roem van de Kring tot buiten de landsgrenzen draagt van 11 juli tot 3 oktober in het Mercatormuseum.

Vergeet zeker niet te reserveren. Dat kan via deze website.

Mercatormuseum

Zamanstraat
49D
9100
Sint-Niklaas
bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender