exlibrisboek

Geschiedenis van het moderne Belgische ex libris

1 mei tot 3 juli
SteM Zwijgershoek
Expo
Gratis

Van 2007 tot 2012 heeft de voormalige ere-ondervoorzitter van Graphia , Aloys Vertongen, die een gepassioneerd grafiekverzamelaar was en een verfijnde bibliofiel, zijn kennis van de nationale grafiekscene en de nationale ex-libriswereld in het bijzonder, in een artikelenreeks voor dit tijdschrift verwoord.

Social media sharing

Het heeft hoofdredacteur Karl Vissers steeds verbaasd dat nooit eerder een overzichtswerk over deze materie het daglicht zag. Even gefascineerd als Aloys heeft hij het plan aan ons bestuur voorgelegd om dit hiaat met een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek weg te werken. Een paar jaar lang heeft hij intensief speurwerk verricht op zoek naar de meest zeldzame en vooralsnog ongekende ex-librisontwerpen, maar bovendien zocht hij naar de motieven en anekdotes die achter de prenten én de kunstenaars schuilgaan. Dit titanenwerk, verricht tussen de andere engagementen door, heeft uiteindelijk materiaal opgeleverd voor ruim 384 pagina’s handelend over dik 300 kunstenaars en met meer dan 450 afbeeldingen. De kwaliteit ervan werd bewaakt via de medewerking van gerenommeerde instituten en partners.

Samen met de nakende publicatie van dit uniek wetenschappelijk werk werden de ‘sterkste’ prenten geselecteerd voor deze begeleidende tentoonstelling die nu aan een ruimer publiek wordt voorgesteld.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender