kaart Land van Waas

Het Land van Waas in oude kaarten II - verlengd tot 13 december

26 januari tot 13 december
Mercatormuseum
Expo

De Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas diept uit haar archief enkele unieke oude kaarten van haar werkingsgebied op. De tentoonstelling is nu digitaal te bezoeken (met dank aan H. Smitz). Open de pdf als bijlage.

Social media sharing

De bezoeker ontdekt kaarten van:

  • inpolderingen
  • de (internationale) grenzen en hun evolutie
  • de bewoning en de eigendomsverhoudingen
  • het wegennet
  • rivieren, kanalen en onderwaterzettingen
  • forten, linies en oorlogen

We tonen gedrukte kaarten, unieke handschriftelijke kaarten en kaartboeken van bekende en minder bekende cartografen en landmeters.

Aanwinsten uit het voorbije decennium in de verzameling van de Kring worden in de kijker gezet. Het resultaat zal ongetwijfeld in de smaak vallen van liefhebbers van cartografie en van de Wase geschiedenis.

De expo is chronologisch opgebouwd. Het kaartmateriaal overspant de 16de tot het begin van de 20ste eeuw. Met de goed gedocumenteerde wandelcatalogus in de hand, navigeer je vlot langs de historische stukken.

Museumcafé

In het hart van het Land van Waas en present op een aantal kaarten in de expo vinden wij Sint-Pauwels terug, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas.

De meesterbrouwers De Cock bedachten er in 1996 het recept van het Sinpalsken. Samen ontwikkelden beide broers twee verschillende versies bier die momenteel op de markt zijn: een blonde en een donkere. Sinpalsken is een smaakvol bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 8,5 volumeprocent. Het is een puur natuurbier, gegarandeerd zonder chemische toevoegings- of bewaarmiddelen. We laten het je graag proeven in het museumcafé. Uiteraard zijn er ook frisdranken en koffie als je dat wenst. Wegens corona-maatregelen tijdelijk gesloten.

Digitale tentoonstelling 'Het Land van Waas in oude kaarten II'

Contact

Mercatormuseum

Zamanstraat
49D
9100
Sint-Niklaas
bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender