Metalen ijsmal in de vorm van een lam

ijsmal lammetje
In mei bekronen de ijslammetjes als dessert weer massaal de gezellige communie- en lentefeestbanketten in Vlaanderen. Het is een symbolische traditie, die verwijst naar de oorspronkelijke religieuze context van het feest. Wanneer de feesteling het lam de kop afsnijdt, vloeit er een rode siroop, een verwijzing naar het bloed van het Lam Gods dat geofferd werd. Het ijs smaakt daarom niet minder lekker!
Social media sharing

In de museumcollectie hebben we verschillende ijsmallen vervaardigd uit metaal (vaak een legering met tin). Zij werden gebruikt tot in de jaren 1960. Daarna werd overgeschakeld op vormen in kunststof. Elke mal bestaat uit twee helften, verbonden met een scharnier, zodat die kan geopend worden. Na het opvullen met de ijsbereiding wordt de vorm goed gekoeld. Eens bevroren en ontvormd is het ijs klaar voor consumptie. Naast het lam zijn er ijsmallen in de vorm van een koppel duiven, een olifant, een hond, een konijn, ja zelfs een eekhoorn. IJs stond dus niet alleen op het menu bij communies, maar ook bij huwelijksfeesten en banketten van jagers, kolonialen enz.
De ijsvormen zijn afkomstig van twee ijssalons in Sint-Niklaas: crèmerie François (nog steeds actief in de Ankerstraat) en crèmerie Stuyck-De Bleyser.

Te bekijken in ons open depot!
 

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender