:host { --enviso-primary-color:#000000; --enviso-secondary-color: #1097D9; font-family: 'PT Sans'; }

Voorwerp van de maand

Duizenden voorwerpen, kunstwerken, machine-onderdelen, archeologica, kaarten en atlassen en curiositeiten maken deel uit van de collectie van het SteM. Elke maand zetten we er één in deze virtuele vitrine. Uiteraard is elk voorwerp van de maand ter plaatse in het museum te bewonderen.
Paragraphs
Boulenger, Hippolyte

Bomen in de herfst van Boulenger Hippolyte

Vandaag op 21 september start officieel de herfst.

Lea Goovaerts

Illustratie ‘Avond’ door Lea Goovaerts

Het is al een natte zomer geweest. In de hoop dat augustus een drogere maand zal worden, eren we vandaag de schoonheid van de regen.

Spray-tan

Reclamebordje spray-tan

Nu het er naar uitziet dat de zon haar opwachting begin juli nog niet meteen zal maken, kan je altijd op zoek naar een andere manier om een mooi bruin kleurtje te krijgen. In de jaren ‘70 werd de spray-tan uitgevonden, hiermee kon je een zomers laagje leggen op je huid zonder echt in de zon te moeten komen.

Alex Callier door Karl Meersman

Aquarel ‘Alex Callier’ door illustrator en beeldend kunstenaar Karl Meersman.

Normaal gezien zou Alex Callier met zijn band Hooverphonic vorig jaar het Eurosongfestival in Rotterdam voor België zijn gaan winnen… de coronacrisis besliste daar toen anders over.

Snorrenkoppen SteM

Snorrenkoppen: klein, fijn, praktisch.

Tot de meer opvallende stukken uit de collectie van het Stedelijk Museum Sint-Niklaas behoren toch wel de snorrenkoppen. De versiering is soms sober, soms kitscherig en protserig, maar het praktisch karakter, dat hebben ze toch allen gemeen.

Spring Song door Katsunori Hamanishi (2008).

Exlibris 'Spring Song' door Katsunori Hamanishi (2008).

Rond deze tijd viert men in Japan normaal gezien ‘Hanami Matsuri’, of het kersenbloesemfeest. De Japanners trekken er dan massaal op uit om al picknickend onder de takken van de kersenbomen de lente te verwelkomen. Ze vieren een nieuw begin, maar tevens ook de vergankelijkheid van het leven – de bloemenpracht is immers maar van korte duur.

Schilderij ‘Drieske Nijpers, anoniem, 2de helft 19de eeuw

Schilderij ‘Drieske Nijpers, anoniem, 2de helft 19de eeuw

Als niets nog helpt tegen corona heeft het Land van Waas een joker achter de hand. Andries De Clerck (1826-1853), alias Drieske Nijpers, was een zelfverklaarde wonderdokter uit Sint-Gillis-Waas die ‘genezingen’ uitvoerde in de jaren ’50 van de 19de eeuw.

Canulette met 48 injectienaalden (Ca. 1950)

Canulette met 48 injectienaalden (Ca. 1950)

Nu de vaccinaties tegen het corona virus geleidelijk aan op kruissnelheid komen, zien we ze alom: de plastic wegwerpspuiten met injectienaalden. Terwijl deze tegenwoordig steriel verpakt geleverd worden en bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, was dat vroeger wel eens anders.

Schilderij Vaas met zinnia’s van Leo Engels

Vaas met zinnia’s van Leo Engels (1882-1952)

De Belgische schilder Leo Engels werd geboren in 1882 te Sint-Niklaas. Hij volgde een artistieke opleiding aan de Academie en het Hoger Instituut te Antwerpen.

Vaccinatie (Jan-Jozef De Loose)

Vaccinatie (Jan-Jozef De Loose)

Het staat vast: vanaf 5 januari 2021 vechten we terug! Op die datum begint in België namelijk de vaccinatie tegen het Coronavirus. Er wordt nu op alle fronten hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen, zodat we straks met z’n allen ‘een pikuurtje’ kunnen gaan halen.

Rustende gladiator (bas-reliëf) door Olivier Piette

Rustende gladiator (bas-reliëf) door Olivier Piette

Beeldhouwer, medailleur en steenhouwer Olivier Piette (1885 - 1948) was leerling aan de Gentse academie.

'De boodschap' Ernest Wante

Schilderij ‘De boodschap’ van Ernest Wante

Ernest Wante, die ooit leerling was aan de tekenschool van Sint-Niklaas en aan de Academie en het Hoger Instituut van Antwerpen, schilderde landschappen en portretten. Maar hij staat voornamelijk gekend om zijn godsdienstige taferelen.

Schilderij 'Tekenonderricht in de Academie te Sint-Niklaas' van Basile De Loose

Schilderij 'Tekenonderricht in de Academie te Sint-Niklaas' van Basile De Loose

De schilder Basile De Loose (1809-1885), geboren in Zele, vestigde zich na een jaartje Parijs te Brussel. Hij volgde o.a. opleidingen aan de academies van Sint-Niklaas en Antwerpen. Zijn werk is te bezichtigen in verschillende Europese musea, waaronder dat van Sint-Niklaas.

Schilderij Bij morgendauw van Ernest Welvaert: een zomers tafereel

Schilderij 'Bij morgendauw' van Ernest Welvaert: een zomers tafereel

De schilder Ernest Welvaert (1880-1946), geboren in Lokeren, woonde tot mei 1921 met zijn jonge gezin in de landelijke omgeving van Daknam. Hij bewonderde het werk van de luminist Emile Claus en trok er dagelijks op uit om de vrije natuur in elk seizoen en bij elk weertype te schilderen.

'Stad Sint-Nikolaas. Programma der kermisfeesten.' (1903) van Alfons Proost

'Stad Sint-Nikolaas. Programma der kermisfeesten.' (1903) van Alfons Proost

De Grote Markt is altijd een uitgelezen ontmoetingsplaats geweest voor de bewoners van de Wase regio en het middelpunt van de handel in het Waasland. Vanaf het eind van de 19de eeuw wordt de markt ook het decor voor publieke manifestaties : stadsfeesten, ballonevenementen, stoeten, massaspelen.

Standbeeld van een jonge man (zonder titel) van Gaston Nys

Standbeeld van een jonge man (zonder titel) van Gaston Nys

Over de schilder en beeldhouwer Gaston Nys uit Sint-Niklaas is maar weinig bekend. Na een opleiding aan de academies van Sint-Niklaas en Mechelen vertoefde hij enige tijd in Parijs. Naar aanleiding van WO I trok hij weer naar zijn thuisstad om tot het leger toe te treden. Na de val van Antwerpen werd zijn regiment echter ontbonden.

ijsmal lammetje

Metalen ijsmal in de vorm van een lam

In mei bekronen de ijslammetjes als dessert weer massaal de gezellige communie- en lentefeestbanketten in Vlaanderen. Het is een symbolische traditie, die verwijst naar de oorspronkelijke religieuze context van het feest. Wanneer de feesteling het lam de kop afsnijdt, vloeit er een rode siroop, een verwijzing naar het bloed van het Lam Gods dat geofferd werd. Het ijs smaakt daarom niet minder lekker!

Tekening ‘In de grenadier’ van Félicien Rops

Tekening ‘In de grenadier’ van Félicien Rops, 2de helft 19de eeuw

Van Félicien Rops (1833-1898) heeft het SteM Sint-Niklaas vier werken in de collectie. Hoewel Rops zich in grote mate heeft toegelegd op het schilderen van landschappen en marines, kent de kunstliefhebber hem vooral van zijn pornografisch getinte tekeningen en gravures.

'Willy Finch in zijn atelier’ van James Ensor, 1883

Schilderij ‘De schilder Willy Finch in zijn atelier’ van James Ensor, 1883

James Ensor (1860-1949) schilderde dit portret van een collega op 23-jarige leeftijd. Na een opleiding aan de Brusselse Academie richtte hij met enkele medestudenten in datzelfde jaar 1883 ‘Les XX’ op. Toen stond Ensor nog aan het begin van een veelbelovende carrière.

Karabijn - Napoleontische tijd - ca 1800-1810

Karabijn - Napoleontische tijd - ca 1800-1810

Deze zeldzame karabijn met getrokken loop was waarschijnlijk in gebruik bij de cavalerie en kende een effectief bereik van slechts enkele tientallen meter. Dit exemplaar werd geproduceerd in de wapenfabriek van Michel Berleur te Luik.

Twee kannen (misbaksels) in steengoed – Doel – 1400 > 1424

Twee kannen (misbaksels) in steengoed – Doel – 1400 > 1424

Steengoed is een hard gebakken keramisch product dat door een hoge bakkingstemperatuur tot 1300° C niet poreus was. Maar soms liep het mis: het ontbreken van een glazuurlaag of een duidelijke vervorming op dit drinkgerei gaf zijn oorsprong aan de term ‘misbaksels’.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender