Voorwerp van de maand

Duizenden voorwerpen, kunstwerken, machine-onderdelen, archeologica, kaarten en atlassen en curiositeiten maken deel uit van de collectie van het SteM. Elke maand zetten we er één in deze virtuele vitrine. Uiteraard is elk voorwerp van de maand ter plaatse in het museum te bewonderen.
Paragraphs
'Stad Sint-Nikolaas. Programma der kermisfeesten.' (1903) van Alfons Proost

'Stad Sint-Nikolaas. Programma der kermisfeesten.' (1903) van Alfons Proost

De Grote Markt is altijd een uitgelezen ontmoetingsplaats geweest voor de bewoners van de Wase regio en het middelpunt van de handel in het Waasland. Vanaf het eind van de 19de eeuw wordt de markt ook het decor voor publieke manifestaties : stadsfeesten, ballonevenementen, stoeten, massaspelen.

Standbeeld van een jonge man (zonder titel) van Gaston Nys

Standbeeld van een jonge man (zonder titel) van Gaston Nys

Over de schilder en beeldhouwer Gaston Nys uit Sint-Niklaas is maar weinig bekend. Na een opleiding aan de academies van Sint-Niklaas en Mechelen vertoefde hij enige tijd in Parijs. Naar aanleiding van WO I trok hij weer naar zijn thuisstad om tot het leger toe te treden. Na de val van Antwerpen werd zijn regiment echter ontbonden.

ijsmal lammetje

Metalen ijsmal in de vorm van een lam

In mei bekronen de ijslammetjes als dessert weer massaal de gezellige communie- en lentefeestbanketten in Vlaanderen. Het is een symbolische traditie, die verwijst naar de oorspronkelijke religieuze context van het feest. Wanneer de feesteling het lam de kop afsnijdt, vloeit er een rode siroop, een verwijzing naar het bloed van het Lam Gods dat geofferd werd. Het ijs smaakt daarom niet minder lekker!

Tekening ‘In de grenadier’ van Félicien Rops

Tekening ‘In de grenadier’ van Félicien Rops, 2de helft 19de eeuw

Van Félicien Rops (1833-1898) heeft het SteM Sint-Niklaas vier werken in de collectie. Hoewel Rops zich in grote mate heeft toegelegd op het schilderen van landschappen en marines, kent de kunstliefhebber hem vooral van zijn pornografisch getinte tekeningen en gravures.

'Willy Finch in zijn atelier’ van James Ensor, 1883

Schilderij ‘De schilder Willy Finch in zijn atelier’ van James Ensor, 1883

James Ensor (1860-1949) schilderde dit portret van een collega op 23-jarige leeftijd. Na een opleiding aan de Brusselse Academie richtte hij met enkele medestudenten in datzelfde jaar 1883 ‘Les XX’ op. Toen stond Ensor nog aan het begin van een veelbelovende carrière.

Donderbus - Oostenrijkse Nederlanden – 18de eeuw

Donderbus - Oostenrijkse Nederlanden – 18de eeuw

De donderbus is een typisch verdedigingswapen met een effectief bereik van slechts enkele tientallen meter. Dit exemplaar werd geproduceerd in de wapenfabrieken van Luik.

Twee kannen (misbaksels) in steengoed – Doel – 1400 > 1424

Twee kannen (misbaksels) in steengoed – Doel – 1400 > 1424

Steengoed is een hard gebakken keramisch product dat door een hoge bakkingstemperatuur tot 1300° C niet poreus was. Maar soms liep het mis: het ontbreken van een glazuurlaag of een duidelijke vervorming op dit drinkgerei gaf zijn oorsprong aan de term ‘misbaksels’.

bikebuscarcoffeehangerticketwalkexhibitioncalender